COPD

In Nederland kampen naar schatting ruim 600.000 mensen met de chronische longaandoening COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Deze aandoening, die voornamelijk wordt veroorzaakt door roken, maar ook door langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen, leidt tot een beperkte luchtstroom in de longen. Hierdoor ervaren patiënten vaak ademhalingsproblemen en vermoeidheid.

Wat is COPD en hoe kan het ontstaan?

COPD ontstaat meestal geleidelijk en wordt gekenmerkt door de vernauwing van de luchtwegen. Roken is de voornaamste risicofactor, maar ook langdurige blootstelling aan irriterende stoffen zoals luchtvervuiling of chemische dampen kan bijdragen aan het ontstaan van COPD. Genetische factoren spelen ook een rol, aangezien sommige mensen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte.

Hoe kan je COPD herkennen?

Het herkennen van COPD is cruciaal voor een tijdige behandeling. Veelvoorkomende symptomen zijn kortademigheid, hoesten, slijmproductie en vermoeidheid.

In gevorderde stadia van de ziekte kan dit leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Een vroege diagnose stelt zorgverleners in staat om passende interventies toe te passen, waaronder fysiotherapie.

Fysiotherapie Sterrenburg

Hoe kan fysiotherapie bijdragen aan het verminderen of oplossen van COPD?

Fysiotherapie speelt een essentiële rol in het beheer van COPD. Fysiotherapeuten kunnen patiënten helpen bij het verbeteren van hun ademhalingstechnieken, het versterken van de ademhalingsspieren en het optimaliseren van hun algemene fysieke conditie. Door middel van gecontroleerde oefeningen kunnen patiënten hun uithoudingsvermogen vergroten en beter omgaan met hun ademhalingsproblemen.

Bovendien kan fysiotherapie bijdragen aan het voorkomen van complicaties en het behouden van een actieve levensstijl voor mensen met COPD. Het is belangrijk dat deze therapie wordt afgestemd op de individuele behoeften en mogelijkheden van de patiënt, om zo een optimale ondersteuning te bieden bij het omgaan met deze chronische aandoening.

Bij complexe of aanhoudende klachten zullen onze fysiotherapeuten beoordelen welke van onze uiteenlopende specialismes een bijdrage kunnen leveren aan het meest effectieve resultaat.

Testimonials

Hoe ervaart men onze zorg?

“Top praktijk”

"Top praktijk in Dordrecht, goede resultaten na de behandeling, wordt superfijn geholpen. Een 10 met een griffel !!"

-Lia Hulsbosch-

“Zeer goede fysio.”

"Zeer goede fysio. Luisterend oor en verhelpen de klachten Top!"

-Caroline Hak-

Fysiotherapie Sterrenburg

Waarom kiezen voor Fysiotherapie Sterrenburg in Dordrecht?

  • Meer dan 20 jaar ervaring
  • U kunt snel bij ons terecht
  • Gratis parkeren voor de deur
  • Rolstoel vriendelijk
  • Ruime openingstijden
  • Contracten met de meeste zorgverzekeraars
  • Voorzien van de modernste, nieuwste apparatuur
  • Energiek, enthousiast en vriendelijk team
  • Interne en externe doorverwijzingen voor gerichte zorg
Fysiotherapie Sterrenburg

Wij helpen je graag verder

Ik wil graag mailen

Bel Fysiotherapie Sterrenburg op 078-6180449

Veelgestelde vragen

Kan ik nog sporten met COPD?

Ja, het is belangrijk om te blijven bewegen, maar de intensiteit van de oefeningen moet worden aangepast aan de belastbaarheid van de patiënt. Revalidatie speelt een cruciale rol bij het herstellen en verbeteren van je fysieke toestand. Fysiotherapie kan je helpen om een geschikt oefenprogramma op te stellen dat is afgestemd op jouw behoeften, zodat je veilig en effectief dagelijkse activiteiten kunt blijven uitoefenen. Meer informatie? Lees hier meer over revalidatie.

Wat zijn de risico’s van te veel rusten bij COPD?

Te veel rusten kan leiden tot spierzwakte, verminderde longcapaciteit en verhoogde ademhalingsproblemen. Het is belangrijk om, zelfs met COPD, actief te blijven en gecontroleerde oefeningen te doen om de spieren en longen in goede conditie te houden.

Wat is de invloed van stress op COPD?

Stress kan de symptomen van COPD verergeren, doordat het de ademhaling kan versnellen en de spieren kan aanspannen, wat het moeilijker maakt om goed adem te halen. Stress kan ook leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat de conditie van de bloedvaten verder kan verslechteren. Het is belangrijk om stressmanagementtechnieken te integreren, zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.

Wat is het verschil tussen COPD en een longinfectie?

COPD is een chronische aandoening die de luchtwegen permanent vernauwt, terwijl een longinfectie vaak een tijdelijke aandoening is die wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of schimmel. Bij een longinfectie kunnen de symptomen plotseling verergeren, terwijl COPD zich geleidelijk ontwikkelt en chronisch is.